Sezon gaiwanowy 2012 rozpoczęty!

gaiwan na majówce, fot. Anna WłodarczykMorze Herbaty powraca po dłuższej przerwie i przeprasza, że tak długo kazało na siebie czekać…

Wiosna (a czasami może i lato) w pełni, więc sezon gaiwanowy w tym roku możemy uznać za otwarty. Bardzo polecam gaiwan 蓋碗, czyli – jak mam nadzieję pamiętacie – czarkę z przykrywką, używaną do parzenia w zastępstwie czajniczka, na wiosenno-letnie spotkania herbaciane, zwłaszcza te w plenerze. Gaiwany są wygodne w użyciu i doskonale parzą zwłaszcza herbaty wymagające niższej temperatury – zielone i lekko fermentowane, np. Tie Guanyin z Anxi 安溪鐵觀音 (nie mylić z tajwańską Tie Guanyin z Muzha 木柵鐵觀音!), czyli takie, które wielu herbaciarzom najbardziej smakują właśnie wiosną i latem. Okazuje się jednak, że można w nich parzyć także i inne rodzaje herbat. Więcej o tym w kolejnym wpisie już niedługo, razem z relacją ze spotkania herbacianego w Szanghaju, z gaiwanem w roli głównej. A przy okazji krótka instrukcja korzystania z gaiwana, bo mimo iż wygodny w użyciu, wymaga od parzącego odpowiedniej techniki i trochę doświadczenia. Do zobaczenia wkrótce, szykujcie gaiwany!

gaiwan na hanami, fot. Anna Włodarczyk

gaiwan i kwiaty wiśni

gaiwan z Tie Guanyin, fot. Anna Włodarczyk

gaiwan w plenerze, a w nim Tie Guanyin

5 komentarzy »

  1. Niamey |

    Już tak dawna nie piłam dobrej Tie Guanyin 🙁 A to jedna z moich ulubionych herbat

  2. matiwan |

    Witam po długiej przewie!! 🙂
    Niezwykle miło widzieć nowy wpis na Morskim blogu 🙂 .
    Czekam niecierpliwością na nowe wpisy 🙂 .
    Ja wczoraj piłem niezłego Tie Guan Yin z Anxi 😉 . Świetny na taką duchotę jaka była wczoraj czy dziś.

  3. Jakub |

    Dziękuję za ten wpis!
    Czekałem,sprawdzałem prawie codziennie i się opłaciło.
    Czekam na nowe wpisy.
    Pozdrawiam

  4. Paweł Osiecki |

    Witaj Aniu po przerwie;) Dawno nie piłem TKY…aż ślinka cieknie.

    Przepiękne zdjęcia. Ja już 1 plener mam za sobą;)

  5. Anna Włodarczyk |

    Moi Drodzy, pijcie i piszcie do Morza o Waszych doświadczeniach herbacianych, i naturalnie jeśli macie jakiekolwiek pytania. Wasze komentarze są inspiracją dla nowych wpisów!

Skomentuj:

(nie będzie publikowany)

  • Archiwum