Obyczaje herbaciane

Wszystko na temat: Obyczaje herbaciane

Jak dziękować za herbatę?

W Chinach z herbatą – i nie tylko z nią, bo także z całą kulturą kulinarną – wiąże się wiele gestów, zachowań i zwyczajów, różnych od przyjętych w naszym kręgu kulturowym. Jednym z najłatwiejszych do zaobserwowania jest sposób dziękowania za herbatę. Kiedy gospodarz napełnia czarkę gościa, ten, zamiast powiedzieć „dziękuję”, złączonymi i lekko zgiętymi palcami wskazującym i środkowym uderza kilka razy o blat stołu. Ten gest podziękowania, jak zauważyłam, można częściej spotkać na południu Chin niż na północy, choć wydaje mi się, że wszędzie jest zrozumiały.

O jego pochodzeniu mówi następująca legenda:

Czytaj dalej »

O etykiecie herbacianej

Obyczaje i etykieta związana z herbatą to duży temat, na pewno będziemy nieraz o tym pisać. Wracam ostatnio często do mojego podręcznika herbacianego ze szkoły w Tajpej, „Współczesna sztuka herbaty” (Xiandai Chayi „現代茶藝”), autorstwa mojego nauczyciela, pana Cai Rongzhang 蔡榮章. Jest tam rozdział o stroju i praktycznych zasadach dotyczących zachowania podczas spotkania herbacianego. Nie mówię tu o zasadach ściśle grzecznościowych, związanych z kulturą chińską, takich jak np. podawanie czarki gościom obiema rękami, ale o sprawach czysto praktycznych, które możemy zastosować nie tylko podczas parzenia chińskiej herbaty. Są to rzeczy tak proste i logiczne, że wydawałoby się – nic bardziej oczywistego. Ale i o tych oczywistych sprawach często zapominamy, więc warto sobie przypomnieć od czasu do czasu. Czytaj dalej »