Morze Herbaty powstało w 2009 roku, założone przez Magdalenę Rybak i Annę Włodarczyk, a od 2013 roku działa jako jednoosobowe przedsięwzięcie Anny Włodarczyk. Jego celem jest upowszechnianie ciągle mało dostępnej u nas wiedzy z zakresu chińskiej kultury herbaty i zaszczepienie na polskim gruncie sztuki jej parzenia i kosztowania.
Anna Włodarczyk
Jestem sinologiem. Podczas studiów w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie odkryłam wszechobecność herbaty i bogactwo związanej z nią kultury. Chińskie przysłowie mówi: „medytacja i herbata mają ten sam smak” – z początku gorzki, stopniowo odkrywa swoją słodycz. Pokochałam herbatę i postanowiłam napisać o niej pracę magisterską. Uczyłam się w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej, uczestniczyłam w różnego rodzaju kursach i warsztatach herbacianych, a co ważniejsze, poznałam prawdziwych „ludzi herbaty”, jak ich nazywają Chińczycy. Przekazali mi nie tylko część swojej wiedzy, ale przede wszystkim miłość do herbaty. Po powrocie do Polski napisałam pracę magisterską „Herbata chińska na podstawie wybranych materiałów źródłowych” pod kierunkiem profesora Mieczysława Künstlera. Przygoda z herbatą nie zakończyła się jednak. Ścieżka, na którą weszłam dziesięć lat wcześniej, prowadzi mnie dalej. Nadal piję herbatę przyrządzaną na sposób gongfu cha, dzielę się moją wiedzą i doświadczeniami pisząc herbacianego bloga, publikując artykuły w prasie, prowadząc warsztaty i spotkania herbaciane.