14 i 15 sierpnia warsztaty herbaciane w Łebie
Chińczycy rozróżniają picie herbaty (he cha) i jej kosztowanie (pin cha). Picie służy głównie zaspokojeniu pragnienia, kosztowanie to podziwianie suchych liści oraz koloru, aromatu i smaku naparu. Wymaga spokoju i skupienia, i właśnie ten spokój daje – spokój i radość. Daje możliwość wspólnego doświadczania piękna tej chwili. Bo, jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak. To wspólna radość poznawania i doświadczania.
14 sierpnia w godz. 17.00-20.00 i 15 sierpnia w godz. 11.00-14.00 zapraszamy na warsztaty herbaciane w gronie sześciu osób – pięciu uczestników i prowadzącej. Poznamy jedną z najlepszych chińskich herbat zielonych i jedną z najsłynniejszych turkusowych, poznamy również zarys historii herbaty chińskiej, będziemy kosztować, a następnie samodzielnie parzyć herbatę metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin. Każde spotkanie trwa ok. 3 godzin i obejmuje wykład oraz część praktyczną – parzenie wybranych gatunków herbaty.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu. Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Koszt
150 zł / 1 osoba
Forma płatności
Przelew na konto najpóźniej 7 dni przed terminem spotkania:
Morze Herbaty Anna Włodarczyk
Bank Millenium S.A.
Nr rachunku: 05 1160 2202 0000 0001 4779 7092
tytułem “opłata za warsztaty herbaciane”
Termin
14 sierpnia w godz. 17.00-20.00
15 sieprnia w godz. 11.00-14.00
Miejsce
Ogród Biblioteki Miejskiej w Łebie
ul. 11 listopada 5a
Dawna Wiata ceramiczna, 11-15.08 – Herbaciarnia
Prowadząca
Anna Włodarczyk – magister sinologii, autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera pt. „Herbata chińska”, absolwentka kursów herbacianych w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej (Tajwan).
Asystuje
Magdalena Rybak – uczennica i asystentka z 2-letnim stażem.
Kontakt
Magdalena Rybak tel.: 600 238 943
e-mail: herbata@morzeherbaty.pl
www.morzeherbaty.pl
Skomentuj: