Warsztaty herbaciane
Wszystkich spragnionych herbaty, a zwłaszcza jej wspólnego parzenia i kosztowania, zapraszamy na pierwsze w tym roku trzygodzinne warsztaty herbaciane, które odbędą się w Ośrodku Rowoju Osobistego Alcha w niedzielę 27 lutego w godzinach 10.00 – 13.00.
Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze spośród „Sześciu Wielkich Rodzajów”:
• herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
• herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
• herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę „postfermentowaną”, do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.
Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu.
Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.
Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
• nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
• długie włosy powinny być upięte,
• nie używamy perfum,
• strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.
Zapisy przez Ośrodek Rozwoju Osobistego Alcha.
Więcej informacji: http://www.alcha.pl/?page_id=296
Skomentuj: