Pierwsze wiosenne warsztaty

Morze Herbaty powitało nadejście wiosny pierwszymi w tym roku warsztatami „Weekend z chińską herbatą”. Podczas dwóch dni w 5-cioosobowym, tym razem kobiecym gronie parzyłyśmy 7 gatunków reprezentujących wszystkie Sześć Wielkich Rodzajów Herbaty: z herbat zielonych – słynną Longjing, czyli „Smoczą Studnię”, z białych – równie słynną Baihao Yinzhen, czyli „Srebrne Igły”, z żółtych – mniej znanego, ale równie wyśmienitego tajwańskiego Żółtego Wulonga „Las Sztuk”, z turkusowych (lub, jak kto woli, wulongów czy też oolongów) – Tie Guanyin, czyli „Żelazną Bodhisattwę Miłosierdzia” z Anxi, która ostatnio inspiruje nas wiosennie aromatem kwitnącego bzu, z czerwonych – dymną Qimen Hongcha z Anhui, i z czarnych – oczywiście prasowaną Pu’er z Yunnanu. Dwudniową herbacianą ucztę zakończył wspaniały, słodko pachnący wulong aromatyzowany kwiatami wonczy, czyli tak zwanego „słodkiego osmantusa”. Parzyłyśmy gongfu cha w kamionkowych czajniczkach i w porcelanowym gaiwanie, opowiadałyśmy herbaciane historie, podziwiałyśmy naczynia. Jednocześnie odwiedzali nas Goście – starzy i wielu nowych Przyjaciół herbaty, których Magda częstowała naszą bzową Tie Guanyin. Warszawska pogoda w pierwszy wiosenny weekend nie zachęcała do spacerów, ale już pakujemy naczynka i nie możemy się doczekać pierwszych tegorocznych parzeń w plenerze.

Tie Guanyin w gaiwanie fot. Anna Włodarczyk

Tie Guanyin w gaiwanie fot. Anna Włodarczyk

Dziękujemy Uczestniczkom, wszystkim Gościom i jak zwykle gościnnej Ścieżce za wspólne spotkania przy herbacie!

Skomentuj:

(nie będzie publikowany)