Wielkanocna Herbabka

Wpis trochę spóźniony, ale bardzo chciałam zrobić pewien eksperyment herbaciano-kulinarny i podzielić się efektami, a udało mi się go zrobić dopiero wczoraj wieczorem. Ale udało się świetnie i oto z dumą prezentuję: jedyną w swoim rodzaju eksperymentalną Herbabkę Wielkanocną Morza Herbaty! Wyjaśniam, że herbabka to oczywiście babka drożdżowa z herbatą.

Sproszkowaną zieloną herbatę matcha dodaje się do różnych deserów, ale nie widziałam nigdy przyprawionej nią babki drożdżowej, więc postanowiłam zrobić próbę. Plan był taki, żeby po prostu dosypać herbaty matcha do ciasta przygotowanego według pierwszego lepszego przepisu. W moim wykonaniu odbyło się to tak: 

Przepis na Wielkanocną Herbabkę

Składniki:

  • 6 żółtek + 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru + łyżeczka do drożdży
  • 60 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g masła + do wysmarowania formy
  • 3 łyżeczki zielonej herbaty sproszkowanej (matcha)
  • garść rodzynek (nieobowiązkowo)

Wykonanie:

1. Utarłam żółtka z cukrem na kogel-mogel.

2. Roztopiłam masło w rondelku.

3. Rozrobiłam drożdże z mlekiem i cukrem i odstawiłam na kilka minut.

4. Do żółtek dodałam 2 jajka, mąkę, roztopione masło, drożdże z mlekiem i wszystko dokładnie wymieszałam.

5. Dodałam 3 łyżeczki herbaty, a na końcu rodzynki. Wymieszałam i odstawiłam do podrośnięcia.

6. Włożyłam ciasto do 2 form o ok. 18-centymetrowej średnicy i znowu odstawiłam do wyrośnięcia.

7. Piekłam około 30 minut w 180°C.

Wyszły dwie piękne herbabki o jasnobrązowej skórce i delikatnie zielonym wnętrzu. W smaku wykwintne, łagodnie herbaciane. Mniam! Polecam.

A w koszyczku ze święconką w tym roku – Lapsang Souchong, czyli Zhengshan Xiaozhong z Fujianu.

Wszystkim Herbaciarzom, naszym Przyjaciołom, Krewnym i Znajomym Morza Herbaty – radosnych Świąt i najwspalnialszych herbat na wielkanocnym stole!

4 komentarze »

  1. A. Zhao |

    A to oryginalne. Jadlem juz jajka w herbacie, kurzczaka w herbacie, ale czegos takiego to pierwszy raz widze. Aha, raz jadlem ciastko kremowo-herbaciane. Smakowalo mi, wiec wyobrazam sobie juz jak smakuje babka z zielona herbata =) .

  2. ziomiwan |

    Wygląda wyśmienicie i zapewne tak też smakuje.
    Gratuluję zdolności kulinarnych i pomysłowości! 😉
    Będę musiał zakupić matche i poeksperymentować z nią w kuchni.

  3. Anna Włodarczyk |

    Zdolności kulinarne mam moim zdaniem przeciętne, ale eksperymentować każdy może:) Polecam!

  4. Agnieszka |

    Serdecznie proszę o inne jeszcze herbaciane przepisy 🙂

Skomentuj:

(nie będzie publikowany)

  • Archiwum