biała herbata
bai cha 白茶 – jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”, obejmujący herbaty tzw. „lekko fermentowane, a mocno zwiędnięte”. Wytwarzane przeważnie z najmłodszych liści i nierozwiniętych pąków liściowych, pokrytych drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięczają swoją nazwę, choć niektóre gatunki zawierają dość dużo rozwiniętych liści. Ich napar ma słomkowy kolor, delikatny smak i zapach.
czarna herbata
hei cha 黑茶 – jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”, obejmujący herbaty na Zachodzie nazywane niekiedy “czerwonymi”. Są to herbaty „dojrzewające”, poddawane procesowi fermentacji nieenzymatycznej, podobnemu jak herbaty żółte, ale zachodzącemu w znacznie mocniejszym stopniu, który nadaje im bardzo ciemny, niemal czarny kolor i specyficzny ziemisty, pleśniowy smak. Najbardziej znana z tej grupy jest herbata Pu’er.
czerwona herbata
hong cha 紅茶 – jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”, obejmujący herbaty całkowicie fermentowane, zwane na Zachodzie czarnymi. Najpowszechniejszy obecnie na świecie rodzaj herbaty, pochodzący z Chin, wytwarzany też w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej.
turkusowa herbata
qing cha 青茶 – zwana też wulongiem, jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”. Różnorodna grupa herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekko fermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno fermentowanych, podobnych do herbaty czerwonej. Na Zachodzie herbaty turkusowe bywają nazywane „czerwonymi”. Są najbardziej popularne w Chinach południowo-wschodnich i na Tajwanie.
zielona herbata
lü cha 綠茶 – jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”, obejmujący herbaty niefermentowane. Dzięki podgrzewaniu przerywającemu fermentację, któremu poddaje się świeżo zebrane liście, zachowują one zielony kolor i właściwości najbardziej zbliżone do świeżych liści herbacianych. Najstarszy i najpopularniejszy w Chinach rodzaj herbaty. Niektóre z nich są aromatyzowane, najczęściej kwiatami jaśminu.
żółta herbata
huang cha 黃茶 – jeden z „sześciu wielkich rodzajów herbaty”, obejmujący herbaty lekko fermentowane (stopień fermentacji 20-30%) w specjalnym procesie zwanym fermentacją nieenzymatyczną. Napar jest koloru bladożółtego, o świeżym aromacie i delikatnym, słodkim smaku. Bardzo rzadkie, wytwarzane wyłącznie w Chinach.