Wydarzenia

Wszystko na temat: Wydarzenia

Wiele szczęścia w Roku Smoka!

Dzisiaj 初一 chu yi – pierwszy dzień chińskiego Nowego Roku. Wkraczamy w Rok Wodnego Smoka, który podobno ma być nieprzewidywalny jak… smok. Wszystkim Herbaciarzom i Przyjaciołom Morza Herbaty życzymy wszelkiej pomyślności i co najmniej tyle szczęścia (福 fu) ile widać na powyższym zdjęciu! Wam i sobie życzymy też pysznych herbat przez cały rok, mając nadzieję, że może w Roku Smoka szczególnie uda się Longjing 龍井 – Smocza Studnia. Na inne też oczywiście liczymy!

恭賀新禧,萬事如意!

Herbata na wystawie – zaproszenie

W najbliższy piątek, 13 stycznia o godzinie 17:00 w Bibliotece Publicznej im. Stanisława Staszica na Bielanach zostanie otwarta wystawa Tajwan – ożywia serca i umysły. Otwarciu będzie towarzyszył koncert tradycyjnej muzyki chińskiej i pokaz parzenia gongfu cha – ten ostatni w moim wykonaniu. Nie obędzie się bez poczęstunku znakomitą tajwańską herbatą – zapowiada się słynny, zwany „Pięknością Wschodu” (Dongfang Meiren 東方美人) Baihao Wulong 白毫烏龍 oraz mniej znana tajwańska Biluochun 碧螺春. Warto przyjść, obejrzeć, posłuchać i napić się herbaty.

Tajwan – ożywia serca i umysły to wystawa fotografii i drzeworytów prezentująca Tajwan jako kraj odznaczający się wielką różnorodnością etniczno-kulturową i pięknem natury. Wystawę można oglądać w terminie 13 stycznia – 10 marca 2012 roku w Bibliotece Publicznej im. Stanisława Staszica w Dzielnicy Bielany m.st. Warszawy przy ul. Duracza 19. Zapraszamy!

Herbata znowu w radiu

Tematy herbaciane są widocznie na czasie, bo po raz drugi zostałam zaproszona, żeby opowiedzieć o chińskiej herbacie w Programie 1 Polskiego Radia. Zapraszam do słuchania jutro (27 września) od godziny 9:00 – całe pół godziny o herbacie.

Urodzinowy Zlot Czajników

Dzisiaj drugie urodziny Morza Herbaty!

W tym ważnym dla nas dniu dziękujemy wszystkim naszym wiernym Przyjaciołom, Komentatorom i w ogóle Ludziom Herbaty – to Wy nadajecie sens naszym działaniom na Morzu.

Szczególnie gorąco dziękujemy i serdecznie witamy uczestników Urodzinowego Zlotu Czajników, którzy odpowiedzieli na zaproszenie i zechcieli się podzielić zdjęciami swoich Czajników. A oto nasi Goście:

Czajnik Antoniego

Dostałem go w prezencie od mistrza sztuki herbacianej w Guangzhou, kiedy się od niego uczyłem. Na czajniku widać smoka na tle nieba i morza. Styl wykonania w chińskiej nomenklaturze nazywa się "dominacja absolutna" (一统天下). Laicko herbatą interesuję się od roku, ale faktycznie wkroczyłem na jej drogę od niedawna. Uczyłem sie w maju, pod okiem dwóch mentorów, znajomych rodziny w Guangdong w Chinach. "Droga" jest w filozofii dalekowschodniej metodą do samodoskonalenia - w Chinach droga herbaty, podobnie jak kaligrafia czy sztuki walk, kształtują charakter. Droga po prostu odmieniła moje życie. Pozdrawiam, Antoni

Czajnik Mateusza

Jak zlot to zlot 😉 Mojemu skromnemu czajniczkowi też coś się z istnienia na tym świecie należy, dlatego też przesyłam jego zdjęcie na tę wielką uroczystość! Niewiele mogę o nim napisać, ponieważ zakupiłem go na ebay.com gdy robiliśmy wspólne zamówienie na stronie herbaciarze http://herbata.ning.com/. Od razu urzekł mnie jego wygląd, prosty, ale ładny. Co przedstawia - nie wiem, jakiś gatunek ptaków na tle drzew, trawy i jednego drzewka wyglądającego na bonsai. (...) Pozdrawiam serdecznie, Mateusz I.

Czajnik Justyny

Ten czajniczek to zdobycz z niespodziewanego odrycia herbacianego sklepu w Pradze. Parzę w nim herbaty czerwone i mocniej fermentowane turkusowe. Herbata jest jednym z moich ulubionych smaków i sposobów na relaks 🙂

Czajnik Agnieszki

 

To jest mój nowy czajniczek, z glinki, zobaczyłam go na aukcji allegro, był brzydki i nikt go nie chciał. Dla mnie też był brzydki, ale jakoś tak ujmujący, więc go kupiłam. I okazało się, że zawładnął moim sercem. Teraz go hoduję, ale jeszcze wciąż trochę pachnie glinką i ziemią. Chociaż nadal nie odpowiada mojemu poczuciu estetyki, jest niezmiernie użyteczny, zgrabny, leje herbatę prosto do czarki bez rozlewania (nawet nie trzeba zatykać dziurki w pokrywce). Służy do zielonej herbaty. Zawojował mnie... trochę jak zaadoptowany brzydki kundel, który przymila się do człowieka. Agnieszka Rosłan

 

Czajnik Jakuba

Mój ulubiony czajniczek kupiłem na Morzu Herbaty niedawno. Jest wykonany z kamionki i parzę w nim herbatę zieloną. Parzy świetną herbatę i zabieram go ze sobą w długie podróże. Pozdrawiam całe Morze Herbaty! Jakub Niewiadomski

Czajnik Ani

To mój pierwszy czajnik kamionkowy, kupiony w 1997 roku w Xiamenie razem z kompletem czarek i chapanem. Jednocześnie to jedyny czajnik, jaki przez te lata zdarzyło mi się zbić, czyli na nasz dzisiejszy zlot przybywa z czajnikowych zaświatów... Kamionka nie była pierwszorzędnej jakości, ale miał ładny i wygodny kształt - coś w rodzaju tzw. "czajnika standardowego". Nie znając jeszcze zasad "hodowli" czajników parzyłam w nim co popadnie, ale głównie Tie Guanyin z Anxi, bo właśnie ją przede wszystkim pijało się wtedy w Xiamenie. Stłukł się około 2 lata temu i mam nadzieję, że w jakimś czajnikowym raju parzy teraz najlepsze herbaty:)

Odwiedziły nas przeróżne czajniki, proste i bogato zdobione, kamionkowe i jeden porcelanowy. Nasuwa mi się taka myśl, która niektórym wytrawnym herbaciarzom może wydać się kontrowersyjna: otóż mam wrażenie, że wartość czajnika to sprawa subiektywna i niekoniecznie wprost proporcjonalna do jego jakości i ceny, choć oczywiście im lepszy czajnik, tym lepiej dla parzonej w nim herbaty. Bywa, że przywiązujemy się do czajników niezbyt wysokiej jakości, ale takich, które dobrze nam służą, a być może jeszcze wiążą się z miłymi wspomnieniami spotkań przy herbacie.

Drodzy Goście, jeszcze raz dziękujemy! Życzymy Wam i Waszym Czajnikom wielu wspaniałych parzeń, niezapomnianych smaków i cudownych chwil spędzonych z herbatą. Morze Herbaty będzie nadal z radością towarzyszyło Waszym herbacianym poczynaniom.

A jeśli jeszcze jakiś spóźnialski czajniczek zechce dołączyć do naszego grona, zapraszamy!

Morze Herbaty w Tarabuku po raz drugi

20 sierpnia o godzinie 18:00 zapraszamy na drugie z cyklu letnich spotkań z chińską kulturą herbaty w księgarni-kawiarni Tarabuk.

Pierwsze z nich pt. „Natura herbaty” odbyło się 9 lipca. Tym razem spotkanie zatytułowane będzie „Kultura herbaty”. Opowiemy więcej o sposobie parzenia gongfu cha, tradycyjnych chińskich naczyniach herbacianych, oraz o związkach herbaty z kulturą Chin – sztuką, religią i filozofią. Zaprezentujemy również film Herbata – złoty skarb Tajwanu” (ok. 25 min.). Podobnie jak podczas pierwszego spotkania, uczestnicy będą mieli możliwość skosztowania jednej ze słynnych chińskich herbat parzonej na sposób gongfu cha. Będzie również okazja kupienia herbaty i naczyń herbacianych.

Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia bezpośrednio do Tarabuka. Koszt: 10 zł / 1 osoba

Miejsce i czas:

Tarabuk, ul. Browarna 6, Warszawa

tel. (22) 827 08 14

tarabuk@tarabuk.pl

www.tarabuk.pl

Urodzinowy Zlot Czajników – zaproszenie

1 września Morze Herbaty będzie obchodziło drugie urodziny (to już!). Z tej okazji chcemy zaprosić wszystkich naszych Czytelników do wspólnego stworzenia urodzinowego wpisu, który ukaże się właśnie w tym dniu. Zapraszamy do przesyłania nam zdjęć Waszych ulubionych czajników – wraz z opisami zamieścimy je we wpisie tworząc jedyną w swoim rodzaju galerię. Jednym słowem, zapraszamy Wasze czajniki do złożenia urodzinowej wizyty na Morzu Herbaty. Prosimy o przesyłanie tylko po jednym zdjęciu wraz opisem nie dłuższym niż 200 znaków ze spacjami i oczywiście nazwiskiem lub nickiem Właściciela. Zastrzegamy sobie prawo do edycji zdjęcia i opisu, a jeśli nadejdzie więcej niż 10 zdjęć, również do subiektywnego wyboru tych, które w efekcie opublikujemy. Obiecujemy, że w miarę możliwości postaramy się jednak wszystkie zamieścić w urodzinowym wpisie. Przyjmujemy, że nadsyłający wyrażają zgodę na jednorazową publikację ich zdjęć i opisów na blogu Morza Herbaty.
A więc, drodzy Herbaciarze, zapraszamy na wirtualny Urodzinowy Zlot Czajników Morza Herbaty! Przesyłajcie zdjęcia na adres herbata@morzeherbaty.pl.

Morze Herbaty w Tarabuku 9 lipca godz. 18.00

W lipcu i sierpniu Morze Herbaty zagości w księgarni-kawiarni Tarabuk (http://www.tarabuk.pl/), gdzie odbędą się „Spotkania z Morzem Chińskiej Herbaty w Tarabuku”. Na pierwsze spotkanie pt. „Natura herbaty” zapraszamy 9 lipca o godzinie 18. Uczestnicy poznają 6 rodzajów chińskiej herbaty, ich pochodzenie, sposoby przetwarzania i będą mogli skosztować jednej ze słynnych chińskich herbat parzonej metodą gonfu cha. Będą również mieli okazję zakupić herbaty i naczynia herbaciane. O drugim spotkaniu z tego cyklu pt. „Kultura herbaty”, które planujemy na sierpień, napiszemy więcej w drugiej połowie lipca.

Morze Herbaty w Kabaterii

Pogoda uniemożliwiła nam inaugurację plenerowego sezonu herbacianego podczas długiego weekendu i pewnie jeszcze przez jakiś czas nie odważymy się ruszyć z herbatą na łono natury. Zapraszamy natomiast do ciepłego i przytulnego wnętrza Kabaterii, gdzie 12 maja (czwartek) o godzinie 19:00 poprowadzimy już po raz drugi pokaz chińskiej sztuki herbaty. Jak zwykle opowiemy o jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia, i odpowiemy na pytania Gości. Po opowieściach wszystkich uczestników poczęstujemy wspaniałą chińską herbatą, którą przyrządzimy na sposób gongfu cha („herbaty pracochłonnej”). Zapraszamy wszystkich zmarzniętych, spragnionych, herbaciarzy i nie tylko!

Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 20 zł / 1 osoba

Miejsce

Herbaciarnia Kabateria

al. KEN 24

Informacje i zgłoszenia

Kabateria

tel: 603 828 828

http://www.kabateria.pl/

Dodatkowe informacje

Morze Herbaty

tel: 603 72 56 70, 600 23 89 43

herbata@morzeherbaty.pl

Herbata w radiu

W czwartek 3 marca od godziny 22:05 do 23:00 herbata zagości w radiowej Jedynce. W programie Katarzyny Kobyleckiej „Radiowy wieczór z nauką” razem z japonistką i nauczycielką drogi herbaty Ulą Mach ze Stowarzyszenia Drogi Herbaty Urasenke Tankōkai Sunshinkai będziemy opowiadać o chińskiej i japońskiej kulturze herbaty. Zapraszamy do słuchania! Najlepiej przy czarce dobrej herbaty.

PS. Audycji można posłuchać tutaj

Warsztaty herbaciane

Wszystkich spragnionych herbaty, a zwłaszcza jej wspólnego parzenia i kosztowania, zapraszamy na pierwsze w tym roku  trzygodzinne warsztaty herbaciane, które odbędą się w Ośrodku Rowoju Osobistego Alcha w niedzielę 27 lutego w godzinach 10.00 – 13.00.

Poznamy trzy gatunki najwyższej jakości herbat chińskich i tajwańskich, reprezentujące trzy najciekawsze spośród „Sześciu Wielkich Rodzajów”:
•    herbaty zielone – najstarsze i najpopularniejsze w Chinach, delikatne i świeże, bogate w witaminę C i antyoksydanty,
•    herbaty turkusowe – zwane też wulongami, częściowo fermentowane, najpopularniejsze w Chinach południowo-wschodnich,
•    herbatę Pu’er – wyjątkową herbatę „postfermentowaną”, do niedawna zaliczaną przez Chińczyków do herbat czarnych (w Polsce do czerwonych), obniżającą ciśnienie i korzystnie wpływającą na przemianę materii.

Uczestnicy poznają również zarys historii herbaty chińskiej i sposób jej klasyfikacji oraz chińskie naczynia herbaciane. Nauczą się parzyć i kosztować wybrane herbaty metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.
W ramach warsztatów zapewniamy naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbatę z Chin i Tajwanu.

Na zakończenie uczestnicy otrzymają dyplomy uczestnictwa w warsztatach.

Aby pełniej uczestniczyć w warsztacie, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
•    nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
•    długie włosy powinny być upięte,
•    nie używamy perfum,
•    strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.

Zapisy przez Ośrodek Rozwoju Osobistego Alcha.

Więcej informacji: http://www.alcha.pl/?page_id=296

  • Archiwum