Wydarzenia

Wszystko na temat: Wydarzenia

Herbaciane Walentynki w Tarabuku

14 lutego o godzinie 19:00 zapraszamy do księgarni-kawiarni Tarabuk na walentynkowe spotkanie herbaciane. Opowiemy o tradycji i legendach związanych ze świętem „Podwójnej Siódemki”, zwanym „chińskimi walentynkami”. Opowiemy też o chińskiej herbacie i zaprezentujemy jej przygotowanie metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”. Goście będą mieli możliwość zakupu pysznych chińskich herbat, czajniczków i innych akcesoriów herbacianych.

Czekamy z radością i z herbatą!

14 lutego (poniedziałek) godzina 19:00
Tarabuk
ul. Browarna 6
WSTĘP WOLNY

Herbatka u Kapelusznika

Na naszych oczach rodzi się nowa herbaciana tradycja: ostatniej niedzieli, z inicjatywy Kapelusznika Olgierda, odbyła się w Łazienkach nieopodal Pałacu na Wodzie Pierwsza Herbatka u Kapelusznika. Mimo mglistego i chłodnego poranka Kapelusznicy stawili się licznie, w rozmaitych nakryciach głowy. Serwowane herbatki były równie różnorodne: rozgrzewająca malinowa i lipowo-imbirowa, a nawet super zdrowotna, choć lekką grozę budząca herbata czosnkowa… Morze Herbaty było obecne tym razem w jednoosobowym składzie piszącej te słowa i w białym rozłożystym kapeluszu na głowie częstowało miodowym wulongiem prosto z Tajwanu, a następnie Yue Guang Bai („Bielą Światła Księżyca”), parzonymi oczywiście na sposób gongfu cha. Z dobrze poinformowanych źródeł wiemy, że impreza ma być cykliczna – wszystkich chętnych zapraszamy w kapeluszach i z herbatką w dowolnej postaci! Herbatka u Kapelusznika jest obecna na facebooku i będzie tam ogłaszać daty kolejnych spotkań.

Za zdjęcia wielkie podziękowania dla Łukasza Giemzy.

*** Czytaj dalej »

10 grudnia 2010 pokaz i kiermasz herbaty i akcesoriów herbacianych

10 grudnia godz. 18:00 – pokaz herbaciany i kiermasz

Podczas pokazu opowiemy o herbacie chińskiej, jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia. Po opowieściach wszystkich Gości zapraszamy do kosztowania herbaty przyrządzonej tradycyjną metodą gongfu cha („herbaty pracochłonnej”), pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.

Po pokazie zapraszamy na kiermasz najlepszych chińskich herbat i akcesoriów herbacianych.

Prowadzenie

Morze Herbaty w dwóch osobach: Anna Włodarczyk – magister sinologii, autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera pt. „Herbata chińska”, absolwentka kursów herbacianych w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej (Tajwan) oraz Magdalena Rybak – uczennica i asystentka z 3-letnim stażem.

Koszt: 10 zł / 1 osoba

Informacje i zgłoszenia

Morze Herbaty

tel. 600 23 89 43

www.morzeherbaty.pl

herbata@morzeherbaty.pl

Miejsce

Galeria Autograf

ul. Grochowska 342

03-838 Warszawa

tel. 22 670 13 11 . 608 331 452 . 501 266 555

www.galeria-autograf.pl

Jesienne spotkania herbaciane

W listopadzie Morze Herbaty, jak na latającą herbaciarnię przystało, odwiedziło dwa przyjazne miejsca.19 i 20 listopada parzyłyśmy i opowiadałyśmy o chińskiej herbacie w gościnnej Kabaterii. W piątek odbył się pokaz parzenia, jak zwykle połączony z opowieścią o historii, rodzajach i tradycji parzenia gongfu cha, no i oczywiście z poczęstunkiem. Dzień był chłodny i deszczowy, typowo listopadowy, ale w ciepłym i przytulnym wnętrzu herbaciarni, wokół czajniczków, w których królował tajwański Dongding Wulong 凍頂烏龍茶, zebrało się – oprócz Gospodarzy i nas – ponad dwudziestu Gości. W sobotę za to kosztowaliśmy herbatę w mniejszych, kilkuosobowych grupach. Tym razem, oprócz Dongding Wulonga w czajniczkach i czarkach gościł też Baozhong Wulong z Wenshan 文山包種烏龍茶 i zielona Wuyuan Ming Mei 婺源茗眉, czyli „Herbaciane Brwi” z Wuyuan.

Czytaj dalej »

Pokaz, spotkania z chińską herbatą i kiermasz 26 – 27 listopada 2010

26 listopada godz. 19:30 – pokaz herbaciany  

Podczas pokazu opowiemy o herbacie chińskiej, jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia. Po opowieściach wszystkich Gości zapraszamy do kosztowania herbaty przyrządzonej tradycyjną metodą gongfu cha („herbaty pracochłonnej”), pochodzącą z południowo-wschodnich Chin.

Koszt: 10 zł / 1 osoba

27 listopada – spotkania przy chińskiej herbacie  

Zapraszamy na kameralne spotkania herbaciane w gronie 5 osób i prowadzącej. Wspólnie zaparzymy jedną z najlepszych herbat chińskich metodą gongfu cha, opowiemy też więcej o wybranej herbacie, używanych naczyniach i kolejnych czynnościach. Będziemy podziwiać suche liście i zmieniający się kolor, aromat i smak naparu. Będziemy doświadczać piękna tej chwili, bo jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak.

Odbędą się dwa godzinne spotkania:

1.      godz. 15.30-16.30

2.      godz. 17.00-18.00

Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 30 zł / 1 osoba

27 listopada godz. 14:00 – 19.00 kiermasz

Poza spotkaniami, w godzinach 14.00 – 19.00 zapraszamy na kiermasz najlepszych chińskich herbat i akcesoriów herbacianych, ceramiki artystycznej Zofii Kosiorek oraz Etno obrusów FABRIQA. Będą one do nabycia również we wszystkie dni pracujące w godzinach 10.00 – 18.00 w FABRIQA do ostatniej niedzieli przedświątecznej 19 grudnia.

27 listopada godz. 19.00 – film „2046” reż. Wong Kar Wai

Klubokawiarnia przy ul. Wileńskiej 19 zaprasza na bezpłatny pokaz filmowy.

Miejsce pokazu herbacianego, spotkań i kiermaszu

ul. Wileńska 21

www.fabriqa.pl

Prowadzenie

Morze Herbaty w dwóch osobach: Anna Włodarczyk – magister sinologii, autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera pt. „Herbata chińska”, absolwentka kursów herbacianych w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej (Tajwan) oraz Magdalena Rybak – uczennica i asystentka z 2-letnim stażem.

Informacje i zgłoszenia

Morze Herbaty

tel: 600 23 89 43

www.morzeherbaty.pl

19 pokaz i 20 listopada 2010 spotkania herbaciane w Kabaterii

Morze Herbaty  i  Kabateria zapraszają na pokaz i spotkania z chińską herbatą

Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania. Chcemy dzielić się z Wami herbatą i wszystkim, co ona ze sobą niesie.

19 listopada

godz. 19:30 – pokaz herbaciany

Podczas pokazu opowiemy o herbacie chińskiej, jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia. Po opowieściach wszystkich Gości zapraszamy na poczęstunek. Zaparzymy wybraną herbatę tradycyjną metodą gongfu cha („herbaty pracochłonnej”), pochodzącą z południowo-wschodnich Chin, i będziemy ją kosztować w 6-cioosobowych grupach.

Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 10 zł / 1 osoba

20 listopada

spotkania przy chińskiej herbacie

Zapraszamy na kameralne spotkania herbaciane w gronie 5 osób i prowadzącej. Wspólnie zaparzymy jedną z najlepszych herbat chińskich metodą gongfu cha, opowiemy też więcej o wybranej herbacie, używanych naczyniach i kolejnych czynnościach. Będziemy podziwiać suche liście i zmieniający się kolor, aromat i smak naparu. Będziemy doświadczać piękna tej chwili, bo jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak.

Odbędą się trzy godzinne spotkania:

1.       godz. 16.00-17.00

2.       godz. 17.30-18.30

3.       godz. 19.00-20.00

Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 30 zł / 1 osoba

Miejsce

Herbaciarnia Kabateria

al. KEN 24

Prowadzenie

Morze Herbaty w dwóch osobach: Anna Włodarczyk – magister sinologii, autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera pt. „Herbata chińska”, absolwentka kursów herbacianych w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej (Tajwan) oraz Magdalena Rybak – uczennica i asystentka z 2-letnim stażem.

Informacje i zgłoszenia

Kabateria

tel: 603 828 828

www.kabateria.pl

Dodatkowo informacje

Morze Herbaty

tel: 600 23 89 43

www.morzeherbaty.pl

I po święcie

Dzień był piękny. Ciepły, słoneczny, lekko mglisty i zagęstniony.  W Ogrodzie kwitły jeszcze kwiaty i żółkły już liście. Taki piękny dzień na pożegnanie lata i przywitanie jesieni. Oprócz kwiatów i liści na stoiskach mieniły się kolorowe kubki, miski, talerze, czajniki. Pachniało jesienią, ziemią i herbatą. Tak było rano, zanim wszystko się zaczęło. A potem wpłynął pierwszy strumień ludzi i falami kolejne. Oglądali naczynia, wąchali herbaty, próbowali, pytali, wybierali. Wszystko szczelnie się wypełniło intensywnym ruchem i dźwiękiem. I przez kilka godzin trwało to wspólne brzęczenie, to pochylanie się nad ceramicznymi kielichami i wypijanie herbacianych nektarów. Jak to w Ogrodzie. Poszczególne stoiska skupiały większe grupy, które przemieszczały się oddzielnie i wspólnie. Przystawały na dłużej, gdy działo się coś więcej, gdy można było więcej zobaczyć, usłyszeć, dowiedzieć się – o mieszaniu herbat, o herbatach artystycznych, rozgrzewających na jesień i najlepszych chińskich i tajwańskich (różnych kolorów: zielonych, białych , żółtych, turkusowych, czerwonych i czarnych). Zbierali ten „nektar” i ruszali dalej.

Czytaj dalej »

W podziemiach – dzień trzeci

Trzeciego dnia święta spotykaliśmy się – przy chińskiej herbacie w podziemiach kościoła św. Augustyna ul. Nowolipki 18 i przy japońskiej w Ogrodzie Botanicznym UW Al. Ujazdowskie 4. Jak było w Ogrodzie jeszcze nie wiem, ale w podziemiach było morze cichej radości. Trzy kolejne spotkania w gronie 5 osób (z kolejnymi wulongami: Dongding, Jinxuan i Baihao wulong), opowieści, parzenie, herbaciarze z długim i krótkim stażem (również od tej chwili). Był też mini-kiermasz, a na duży powszechny zapraszamy dziś do Ogrodu Botanicznego przy Łazienkach.

Wokół fontanny zgromadzi się kilka stoisk ceramicznych (z pięknymi kubkami, czarkami, czajnikami i innymi dziełami) i kilka herbacianych (ze wspaniałymi herbatami na jesień, która się właśnie rozpoczęła). Do podziemi w nocy zawitał wczoraj również nasz chiński nauczyciel herbaciany (z Pragi wraz z kolegą z Brna), który gościnnie dziś o 15.00 wystąpi w Ogrodzie. Poprowadzi wykład o pu-erach i zrobi pokaz parzenia gongfu cha. Poza tym o 12.00 zapraszamy na pokaz mieszania herbat i o 16.30 na pokaz herbaty japońskiej. Od 11.00 do 19.00 czekamy na Was w Ogrodzie, słońce też będzie.

Morze chińskiej herbaty – Święta dzień drugi

Drugi dzień świąteczny upłynął (na Bednarskiej) z chińską herbatą. Były legendy, historie, opowieści o obróbce, rodzajach, naczyniach, było też parzenie i częstowanie (na dwa stoły). Wielką i niespodziewaną radość sprawiły nam odwiedziny herbaciarzy w Kazimierza (pozdrawiamy całą załogę i naszego „malucha”, który odtąd tam nad Wisłą będzie parzył). Dużo dobrej wymiany nad czajniczkami, czarkami, dongding wulongiem i jesiennymi wrzosami.

Dziś trzeci dzień Święta – wieczorne spotkania herbaciane, jutro przedpołudniowe warsztaty i piękny finał w Ogrodzie Botanicznym. Będzie słońce, spadające kasztany, róże jeszcze w rozkwicie, dużo dobrej herbaty, pięknych naczyń i wspólnej radości z tego wszystkiego razem. Zapraszamy 11.00-19.00. Szczegóły tutaj: http://morzeherbaty.pl/2010/09/final-swieta-herbaty-w-ogrodzie-botanicznym-uw-25-wrzesnia/

Japońska herbata na początek

Święto herbaty otwarte! Wczoraj o 19.00 rozpoczęliśmy świętowanie początku (naszego) i środka (chińskiego) jesieni. Na początek była czarka pysznej lekkiej matchy z ciasteczkiem – marcepanowym liściem miłorzębu (nieco słodyczy i goryczy), opowieści o rytuale spotkań, znaczeniu zachowań, gestów, naczyń, innych akcesoriów i samej herbaty w japońskiej kulturze. W towarzystwie kilkunastu osób, kaligrafii przedstawiającej pełnię księżyca i skromnego przydrożnego kwiatka spędziliśmy 2 godziny w podziemiach herbaciarni na ul. Bednarskiej. I dziś tam zapraszamy o tej samej samej porze – tym razem na opowieści i smakowanie herbaty chińskiej.

  • Archiwum