Wydarzenia
Wszystko na temat: Wydarzenia
Magdalena Rybak, 15 sierpnia 2010
Zostaw komentarz »
Herbata chińska ma 5000 lat i rozwija się wraz z całą kulturą na różnych poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna, i jest też sztuką – głębokim, indywidualnym przeżyciem. Jedna czarka to morze radości. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania. Chcemy dzielić się z Wami herbatą i wszystkim, co ona ze sobą niesie.
20 sierpnia
godz. 19:30 – pokaz herbaciany
Podczas pokazu opowiemy o herbacie chińskiej, jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia. Po opowieściach wszystkich Gości zapraszamy na poczęstunek. Zaparzymy wybraną herbatę tradycyjną metodą gongfu cha („herbaty pracochłonnej”), pochodzącą z południowo-wschodnich Chin, i będziemy ją kosztować w 6-cioosobowych grupach.
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 20 zł / 1 osoba
21 sierpnia
godz. 16.00-20.00 spotkania przy chińskiej herbacie
Zapraszamy na kameralne spotkania herbaciane w gronie 5 osób i prowadzącej. Wspólnie zaparzymy jedną z najlepszych herbat chińskich metodą gongfu cha, opowiemy też więcej o wybranej herbacie, używanych naczyniach i kolejnych czynnościach. Będziemy podziwiać suche liście i zmieniający się kolor, aromat i smak naparu. Będziemy doświadczać piękna tej chwili, bo jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak.
Odbędą się trzy godzinne spotkania:
- godz. 16.00-17.00
- godz. 17.30-18.30
- godz. 19.00-20.00
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenia. Koszt: 50 zł / 1 osoba
Czytaj dalej »
Na temat: Gongfu cha, Herbata chińska, Warsztaty herbaciane, Wydarzenia
Hasła: pokaz herbaciany, sztuka herbaty
Anna Włodarczyk, 12 sierpnia 2010
Zostaw komentarz »
Morze nad Morzem
Morze Herbaty zawitało nad polskie morze, na zaproszenie Biblioteki Miejskiej w Łebie. Odpoczywamy i pracujemy, parzymy, sprzedajemy, prowadzimy pokazy, spotkania i warsztaty – aż do niedzieli 15 sierpnia. Zapraszamy wszystkich, którym do Łeby jest po drodze, a po powrocie zdamy dokładną relację.
Na temat: Wydarzenia
Hasła: podróże herbaciane
Magdalena Rybak, 6 sierpnia 2010
8 komentarzy »
Zimny Dongding przed drogą, znów zielone do lodówki, pozostałe do pudeł, akcesoria do walizki, Ryba w żółte ubranko i obok. Torby, plecaki, siaty, torebki.. Przy pomocy polskich mężczyzn zataszczyłyśmy do samochodu. Mężczyźni pomachali, odmachałyśmy i ruszyłyśmy dalej. Wpierw kilka razy w koło Cieszyna, w końcu właściwą drogą w stronę Pragi. A w zasadzie wpierw dróżką, potem drogą i w końcu autostradą. Piękne Czechy – pięknie wyrzeźbione i pomalowane. Jasnozłote pagórki, ciemnozielone drzewa i stalowoszare niebo. W takim zachwycie prułyśmy ile tylko Srebrna Strzała pozwalała(a pozwalała wiele jak na swój wiek, bo 160 km/godz. się zdarzało). Wyhamowałyśmy w korku pod Pragą i powoli i dostojnie wjechałyśmy do miasta. Ach, ile mi się przez te domy i ulice Budapesztu z dzieciństwa przypomniało… Słuchając naszych czeskich i chińskich nawigatorów przez telefon i przede wszystkim naszej mapy dotarłyśmy pod sam tea-shop. Wjechałyśmy na podwórko i weszłyśmy tam, gdzie mieszkają cudne chińskie czajniczki, czarki, akcesoria i czapany, no i herbaty leżakują sobie w chłodniach i na pułkach. Weszłyśmy tam, gdzie tego wszystkiego z namaszczeniem się używa. Gdzie ludzie przychodzą po to, żeby doświadczyć spokoju i radości, jaką daje herbata.
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Kultura herbaty, Ludzie herbaty, Wydarzenia
Hasła: chayi, sklep z herbatą, święto herbaty
Magdalena Rybak, 4 sierpnia 2010
Zostaw komentarz (1) »
Rano postawiła nas na nogi zimna Żelazna Bogini Miłosierdzia. A potem przyszła kolej na herbaty japońskie – Gyokuro, Sencha, Bancha, Shincha, Matcha, Tencha, Kabusecha, Kukicha, Hojicha , Tamaryokucha… ciąg dalszy oglądania, wąchania i kosztowania naparów. I po obiedzie pu’ery, na które czekałyśmy najbardziej. Na same herbaty, opowieści o nich i na naszych znajomych-nie-znajomych z Praskiego tea-netu. Wynalezieni przez naszą Justynę podczas pobytu w Pradze, a przez nas poznani dotychczas mailowo. Tu mieliśmy uścisnąć sobie dłoń i spotkać się przy herbacie dnia następnego w Pradze. Tak też się stało, ale o tym w następnej opowieści. W tej mamy jeszcze konferencję o pu’erach i pokaz gongfu cha naszych czesko-chińskich przyjaciół (w wersji „świeżej” ,po czesku”zielonej” i „dojrzałej” , po czesku „ciemnej”). Pokaz wiedzy i umiejętności, o których już Ania wcześniej pisała. Po wszystkim zapowiedziałyśmy się dnia następnego i dostałyśmy zaproszenie z noclegiem (jeden z herbaciarzy udostępnił nam swój pokój) i ruszyłyśmy do swoich zajęć – Ania na spotkania herbaciane na zamkowym tarasie wśród bonsai, ja na kiermasz herbaciany w baszcie wśród ceramiki. Chętnych do kupowania było niewielu, ale trochę poczęstowałyśmy i potem częstowałyśmy dalej na dziedzińcowym straganie. Pożegnalne czarki.
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Wydarzenia
Hasła: pokaz herbaciany, Pu'er, święto herbaty, Tie Guanyin
Magdalena Rybak, 1 sierpnia 2010
Zostaw komentarz »
Spotkanie przy chińskiej herbacie to kosztowanie wybranej herbaty i poznawanie jej we wszystkich przemianach. To cieszenie się niepowtarzalną chwilą i spotkaniem. Wspólna radość poznawania i doświadczania. Zapraszamy na spotkanie w Ogrodzie Biblioteki Miejskiej w Łebie.
Zapraszamy na spotkanie herbaciane w naturze w gronie sześciu osób – pięciu uczestników i prowadzącej. Poznamy jedną z najlepszych herbat chińskich, którą zaparzymy metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin. Herbatę będziemy kosztować, podziwiać suche liście i zmieniający się kolor, aromat i smak naparu. Będziemy doświadczać piękna tej chwili, bo jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak.
Odbędą się dwa godzinne spotkania:
- godz. 17.00-18.00
- godz. 19.00-20.00
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Warsztaty herbaciane, Wydarzenia
Hasła: kurs parzenia herbaty, pokaz herbaciany
Magdalena Rybak, 1 sierpnia 2010
Zostaw komentarz »
Herbata chińska ma 5000 lat. Rozwija się wraz z całą kulturą na różnych jej poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna. I jest też sztuką – głębokim indywidualnym przeżyciem. Jedna czarka chińskiej herbaty to morze radości. Tysiące smaków. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania. Chcemy dzielić się z Wami herbatą i wszystkim, co ona ze sobą niesie.
11 i 13 sierpnia o godz. 18.00 zapraszamy na pokazy herbaciane. Będziemy opowiadać o herbacie chińskiej, o jej historii, legendach, rodzajach, naczyniach, sposobach obróbki i parzenia. Będziemy też pokazywać zdjęcia, a po opowieściach zapraszamy na poczęstunek w formie tradycyjnych spotkań herbacianych. Zaparzymy wybraną herbatę tradycyjną metodą gongfu cha („herbaty pracochłonnej”) w gronie prowadzącej i 5 osób. Opowiemy wtedy więcej o wybranej herbacie, używanych naczyniach i kolejnych czynnościach. Wstęp bezpłatny.
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Wydarzenia
Hasła: pokaz herbaciany
Magdalena Rybak, 30 lipca 2010
Zostaw komentarz »
Pierwsza na zamku była Smocza Studnia w dzbanku na zimno. A potem konferencja o tajwańskich wulongach i kolejne herbaty: Dongding Wulong, Wenshan Baozhong, Tie Guanyin, Cui Yu, Jinxuan Wulong… Próbowanie odmian, porównywanie listów zwiniętych i wyparzonych, koloru, zapachu i smaku naparów. A po obiedzie nasza konferencja o herbatach turkusowych (częściowo-fermentowanych) i parzeniu gongfu cha (pokazowo: Anxi Tie Guanyin i dla wszystkich poczęstunek Qi Lan z Fujianu).
W międzyczasie Święto herbaty zostało na dziedzińcu oficjalnie dla publiczności otwarte i dziedziniec zapełnił się stoiskami i straganami, herbatami i naczynkami, sprzedającymi i kupującymi. Obejrzałyśmy towar konkurencji, poznałyśmy kilku czeskich ceramików i kilku polskich herbaciarzy (wszystkich pozdrawiamy!) i po zmierzchu ruszyliśmy razem do Dobrej Czajowni (słynnej sieci herbaciarni czeskich). Przekroczyliśmy most i granicę zarazem i znaleźliśmy się w drugim Cieszynie, gdzie wisiały już inne plakaty wyborcze i reklamy. Po kilku zakrętach trafiliśmy na miejsce, a miejsce okazało się niezwykłą mozaiką herbaciano-kulturową. Niskie chińskie stoliki i japońskie maty, zydelki, krzesła, fotele i ławy, świeczki, lampy i lampiony, ogród trochę japoński, trochę chiński i arabski, mnóstwo mnóstwo czajników, czarek i innych naczyń herbacianych, do użycia na miejscu i do zakupienia, i fajki wodne. To połączenie fajek z herbatą było dla nas największym zaskoczeniem. Wprowadzenie dymu w świat delikatnych herbacianych aromatów.
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Kultura herbaty, Wydarzenia
Hasła: oolong, pokaz herbaciany, święto herbaty
Magdalena Rybak, 29 lipca 2010
Zostaw komentarz »
Herbata chińska ma 5000 lat. Rozwija się wraz z całą kulturą na różnych jej poziomach. Jest prosta, zwykła, codzienna. I jest też sztuką – głębokim indywidualnym przeżyciem. Jedna czarka chińskiej herbaty to morze radości. Tysiące smaków. Legendy i historie. Radość picia i kosztowania. Porządek i spokój parzenia. Niepowtarzalność każdego spotkania. Chcemy dzielić się z Wami herbatą i wszystkim, co ona ze sobą niesie.
Program
11.08 pokaz herbaciany godz. 18.00
12.08 spotkania herbaciane dla 5 osób (równolegle poprowadzimy 2 spotkania, w sumie dla 10 osób) w godz. 17.00-18.00 i 19.00-20.00
13.08 pokaz herbaciany godz. 18.00
14.08 kurs parzenia herbaty metodą gongfu cha (z pd.-wsch. Chin), warsztaty dla 5 osób (równolegle poprowadzimy 2 tury, w sumie dla 10 osób) w godz. 17.00-20.00
15.08 kurs parzenia herbaty metodą gongfu cha (z pd.-wsch. Chin), warsztaty dla 5 osób (równolegle poprowadzimy 2 tury, w sumie dla 10 osób) w godz. 11.00-14.00
Czytaj dalej »
Na temat: Herbata chińska, Warsztaty herbaciane, Wydarzenia
Hasła: kurs parzenia herbaty, pokaz herbaciany
Magdalena Rybak, 25 lipca 2010
Zostaw komentarz »
Dokładnie rok temu na plenerze ceramicznym w Ponurzycy z beczki po raku wyciągnięta została szczypcami dorodna złota Ryba. Dokładnie Ryba była złotousta, a korpus jej był złotoczerwony, w odcieniu cielistym. Linia oka, głowy i oskrzeli tworzyła po obu jej bokach zarys człowieka z rozłożonymi ramionami.
To kasa Morza Herbaty. Ryba z człowiekiem w brzuchu stoi wspaniale na tylnej płetwie i rozwiera szeroko złote usta w radością przyjmując pieniądze, które dołem, po wyjęciu korka, płynnie wypuszcza. Każdy klient Morza Herbaty karmi Rybę, a efektem tego karmienia są potem wspaniałe chińskie herbaty, czajniczki z purpurowej kamionki, czarki z porcelany, lotosy herbaciane, akcesoria… całe Morze Herbaty. Każda wrzucona w złote usta złotówka się do tego przyczynia. Wszystkim naszym Przyjaciołom i Darczyńcom dziękujemy. Bo wczoraj, jak na swoich pierwszych urodzinach w Ogrodzie Botanicznym Ryba rozłożyła się na trawie, widać było rozstępy na jej lekko szarym brzuchu…
A urodziny były wspaniałe. Na zielonej trawie pod niebieskim niebie wśród najbliższych – z Morza Herbaty i z Pracowni, z herbatami i naczynkami, które Ryba zna tak dobrze. Bo były wysłużone Aniowe kamionkowe czarki, a w nich Żelazna Bogini Miłosierdzia. Świeża, lekko bzowa, wczoraj z zaskakaującą arbuzową nutką. Ale pojawiły się też nowe miłe znajomości – Adaś i siostra Kingi oraz dwa nowe czajniczki do gongfu cha z czeskiej Pragi. Jeden z przeznaczeniem do herbat świeżych turkusowych gościł w sobie Boginię, drugi do czerwonych obdarowywał nas obficie świątecznym czerwonym Yunnanem o smaku zakurzonego, oblepionego miodem misia z dzieciństwa.
Tak to urodziny połączone zostały z dwoma chrzcinami i jeszcze imieninami nas wszystkich: Magdaleny, Anny, Marty, Kingi i Justyny (żeby jej nie było smutno, że jako jedyna teraz nie ma imienin). Ryba jako główna bohaterka tego pięknego wczesnego popołudnia została nakarmiona tym, co lubi najbardziej (najbardziej lubi pieniążki), a potem przez wszystkich wycałowana (co też bardzo lubi). I teraz rośnie duża i okrąglutka i 100 lat i dłużej..
Na temat: Herbata chińska, Wydarzenia
Hasła: czajniczek do herbaty, czerwona herbata, Tie Guanyin
Magdalena Rybak, 8 lipca 2010
Zostaw komentarz »
Spotkanie przy chińskiej herbacie to kosztowanie wybranej herbaty i poznawanie jej we wszystkich przemianach. To cieszenie się niepowtarzalną chwilą i spotkaniem. Wspólna radość poznawania i doświadczania. Zapraszamy na spotkanie na wzgórzu zamkowym w Cieszynie.
Zapraszamy na spotkanie herbaciane w gronie sześciu osób – pięciu uczestników i prowadzącej. Poznamy jedną z najlepszych herbat chińskich, którą zaparzymy metodą gongfu cha – „herbaty pracochłonnej”, pochodzącą z południowo-wschodnich Chin. Herbatę będziemy kosztować, podziwiać suche liście i zmieniający się kolor, aromat i smak naparu. Będziemy doświadczać piękna tej chwili, bo jak mawiają Chińczycy: herbata i medytacja mają ten sam smak.
Czytaj dalej »
Na temat: Wydarzenia
Hasła: akcesoria do herbaty, herbata, pokaz herbaciany